Redaction Czech loan | 06.06.2020

Úrokové sazby hypoték červen 2020

Po dynamickém období způsobené totálním uzavřením chodu ekonomiky celé země v dubnu, jsme se dočkali koncem května postupné stabilizace epidemické situace a pozvolného obnovování tržních aktivit.

Na finančních trzcíh bylo posledním výrazným krokem snížení úrokových sazeb ČNB na 0,25 procentních bodů (7. května). Tímto krokem ČNB vyrovnala historický rekord v novodobé historii ČR. Dle vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, můžeme v červenci a následujících měsích očekávat od centrálních bankéřů vyhodnocování použité stategie, než dalších snah o oživení trhů, a sice snížením  sazeb na nulu, případně zavedením záporných sazeb.

“Použití záporných sazeb ještě nelze úplně vyloučit, avšak jejich zavedení si nyní dovedu jen obtížně představit. Finanční trh v ČR má stále dostatečný přebytek likvidity a není zde zásadně omezena dostupnost úvěrů a zejména naše inflace je stále výrazně vzdálená nule a myslím, že to tak i zůstane.” Jiří Rusnok guvernér ČNB (22.05.2020).

Úrokové sazby v červnu 2020

Začátkem měsíce oznámili snižování sazeb hypotečních úvěrů bankéři z “velké trojky”, tedy velcí hráči udávající tempo a vývoj hypotečního trhu. (pozn. Hypoteční banka, Česká spořitelna a Komerční banka).

Česká spořitelna zreodukovala úrokové sazby o 0,3 procentního bodu u nejběžnějších fixací (tj. 5, 8 a 10 let). Minimální úroková sazba, kterou ČS poskytuje začíná na 1,99%. Novou cílovou skupinou banky jsou pak developerské projekty.

ČS hypotéky červen

Komerční banka snížíla úrokové sazby dokonce až o 0,6 procentního bodu u 3 a  5 leté fixace. Minimální poskytovaná úroková sazba shodně z ČS začíná také na 1,99%. Dlouhodobou cenovou strategií banky je zaměření se na nadlimitní hypotéky tedy s objemem od 4 mil. Kč nebo na klienty s vysokými příjmy nad 40.000 Kč/měs.

KB hypotéky červen

Hypoteční banka snížila úrokové sazby o 0,4 procentního bodu, minimální poskytovaná úroková sazba začína od 2,09%. Strategií banky je zaměření se na kvalitu a šíři poskytovaných služeb, rychlost vnitřních procesů. Cenotvorba banky pak zaleží na komplexním raitingu klienta.

HB hypotéky červen

Je nutné ovšem zdůraznit, že snížení sazeb „velké trojky“ je aktuálně především dorovnáním sazeb „menších bank“, z nichž některé snižovali sazby pod 2 procenta již před měsícem. Nicméně tento krok vytváří konkurenční tlak na finančním trhu, a může být signálem ke spuštění dalšího výprodeje. Nelze totiž vyloučit ani snahu některých z hráčů „urhnout se v čele pelotonu bank“ a získat tak dodateční tržní podíl na úkor konzervativnějších bank. Náklady na získání peněžní zdrojů od ČNB nebo na mezibankovním trhu, k opětovnému snížení sazeb prostor stále ještě umožňují.

Výše oficiálních publikovaných minimálních úrokových sazeb hypoték pro červen 2020 tak zůstává zatím stále nezměněna, neboť žádná z ostatních bank se doposud nerozhodla prolomit hranici 1,79%, která je však „vykoupena drahým pojištěním“.

Tabulka minimálních sazeb  červen 2020

hypoteky cerven 2020

K dosažení optimální hypotéky, tak i nadále nezbývá, než hledat vhodnou kombinaci nízkého úroku, bankovních poplatků a minimálních nákladů na doplňkové služby (osobní účet, pojištění nemovitosti, životní pojištění, kreditní karta).

 

 

 

Copyright © 2018. Všechna práva vyhrazena. Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.